Honnan tudhatod, hogy már TUDOD?

Előre szólok, önirónikus iromány következik! Gyanítom, hogy sokan magatokra ismertek majd a sorokban és a sorok között, Kedves Nyelvtanulók 🙂

Nyelvészek kutatgattak (ez a kedvenc bevezetésem…innentől ki merné ezt megkérdőjelezni?!?) és arra jutottak, hogy egy idegen nyelv tanulásakor egy új szóval minimum 14x kell találkozni ahhoz, hogy azt megtanulja az ember. Számít, ha hallod rádióban, TV-ben vagy az utcán és felismered, hogy hoppá, ezt éppen most tanultad és tudatosítod, hogy mit is jelent. Számít, ha olvasod, kiejted, leírod, szótárban kikeresed, füzetedből tanulod. Akkor mégis miért megy olyan sokaknak oly nehezen az a fránya élőbeszédes kommunikáció? Miért akkora mumus idegen nyelveken megszólalni?

Hadd idézzem nektek a kedvenc diák megnyilvánulásokat az elmúlt évekből…szókincs számonkérésekor hangzottak el. Nagyon tipikus lesz mind:

  1. Tudooooom, várj! Már itt van a nyelvem hegyén!
  2. Nem is tanultuk! Ezt tudnom kellene?
  3. Megadnád az első 2 betűjét?
  4. Tippelhetek?
  5. Hát ezt még tegnap tudtam, esküszöm!

És a sort folytathatnám bőven 🙂 Tanárként, ezeket a kijelentéseket enyhe belső mosollyal konstatáljuk és igyekszünk a nagybeszédeket elkerülni. De röviden annyi lenne, hogy: “Kedves, azért nem tudja még, mert nem találkozott vele eleget! Ergo, nem tetszett eleget gyakorolni és egy kicsit türelmetlennek is tetszik lenni magával.”

Mindezek mellett fontos jótanács, TŐLÜNK, NEKTEK, MINDENKINEK: Az olvasás és írás készségét az ember a legkönnyebben sajáítja el egy idegen nyelven, majd következik sorrendben a hallott szöveg értése és legvégül, amikor készségszintre lett begyakorolva (magyarul unásig tudod és átlátod a nyelvtant és a szókincset), akkor jön majd csak a spontán beszéd.

Szóval, honnan tudhatod, hogy már tudod? Nem jönnek a kifogások, azonnal jön a szó írásban és szóban gondolkodás vagy belső fordítás nélkül. Rutinosan, késedelem nélkül tudod produkálni a gondolatodat az adott idegen nyelven. Na, ezért meg kell dolgozni!

Nem vagy még kezdetben humoros? Lesz az még jobb is. Nem tökéletes még a kiejtésed? Lesz az még jobb is. Ezeknek legyetek tudatában és legyen a Türelem veletek!

Sok sikert kíván, a Privattimer csapata!

be awesome

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s