Érdekel, hogyan látják a norvégok a magyarokat?

A sztereotípiák nem a világ legkellemesebb és leghasznosabb találmányai, legyenek akár pozitívak, akár negatívak. Létjogosultságuk azonban megkérdőjelezhetetlen a világ dolgaiban való eligazodáshoz. Ha már így is, úgy is léteznek, akkor érdemes foglalkoznunk velük, hogy megkönnyítsük az életünket egy külföldi országban.

Óráinkon sokszor kapunk diákjainktól széles skálájú észrevételeket a befogadó országuk kultúrájával, nyelvi jelenségeivel, az emberek hozzáállásával és gondolkodásával kapcsolatban.

“Hát ez mekkora hülyeség már!?”

“Most komolyan, ezt tényleg így mondják?!”

“Na, ebben semmi logika nincs!”

“Most őszintén, erre miért van szükség? Nem lenne egyszerűbb, ha úgy mondanák, ahogy mi?”

Kimeríthetetlen a téma valójában, ám sajnos legtöbbször frusztrációval párosul. Mi a Privattimer-nél abban hiszünk, hogy ha a nyelvtanulás által segítünk a másik nemzet képviselőjének a cipőjébe bújni, akkor a folyamat akár örömteli is lehet, ne talán tán sikeres! Az kultúrákon átívelő, az újat beengedni tudó, interkulturális gondolkodás kialakítása a munkánk egyik fő feladata.

Most bújjunk akkor kicsit a norvégok cipőjébe, tartsunk tükröt magunknak és nézzük meg, hogyan látnak ők bennünket, magyarokat a helyes sztereotipikus szemüvegükön keresztül!

tukrot tart3

A norvégok harcos vikingekből európai mintapolgárok lettek. Magas életszínvonalon, nyugalomban, kiszámíthatóságban és biztonságban élnek nem kis részben az olajvagyonnak köszönhetően. A magyarokat nehezen kiismerhető, fura embereknek tartják, akik érzelmektől fűtve beszélnek és cselekednek. Sokan sajnálják a magyar dolgozókat, mert korán halnak. Szerintük ennek az az oka, hogy mindig idegeskedünk valamin.

Budapestet imádják azok, akik már jártak nálunk. Azok az északiak viszont, akik nem jártak még Pekingben vagy Bangkokban, szmogosnak tartják. A norvég árakat ismerve az sem csoda, hogy számukra Magyarországon minden olcsónak tűnik, még Budapesten is. Egy pesti lakás például viccesen olcsó számukra a norvég ingatlanárak ismeretében. Osló szocialista realista épületei mellett az sem csoda, hogy mesésnek tartják a pesti épületeket. Az átlagos európaihoz képest a norvégok többet járnak múzeumba. Ha Budapestre látogatnak, ez akkor is igaz. Úgy gondolják, Magyarországon nagyon jó a klíma, kevesebbet esik a hó és mindig jó az idő.

A norvégok szerint a magyar ételek túl zsírosak és kevés a halétel. A túrórudit, mákos bejglit és a gyümölcslevest szkeptikus mosollyal szemlélik, csak a vállalkozó szelleműek merik megkóstolni ezeket a “furcsaságokat”, ellenben szentül hiszik, hogy minden magyar minden nap gulyást eszik. Mókás, igaz?

Legközelebbi bejegyzésünkben a svédek fejébe pillantunk majd bele egy kicsit. Tartsatok velünk! Addig is gyertek el ingyenes demó óráink egyikére, ahol megmutatjuk, mi hogyan tanítunk.

Soron következő demó időpontja: szeptember 10., hétfő 19:00!

Mennyibe kerül? Az online tájékoztató óra ingyenes, nem képezi a tanfolyam részét és nem kötelez semmire.

Milyen eszköz kell hozzá? Csak jó internet kell hozzá! Ülj le a számítógép elé és csatlakozz!

Mi a tájékoztató óra lényege? Megismerheted a Privattimer oktatási módszerét. Keresztülmegyünk a szükséges technikai infókon. ÁR-IDŐ kalkulációt végzünk: Mennyibe kerül a kurzusod? Mennyi idő alatt milyen szintre tudsz eljutni az adott nyelvből? Kipróbálhatod az órai tananyagot. 🤗

Hogy tudok jelentkezni? Töltsd ki a jelentkezési lapot itt:
https://goo.gl/forms/RYm7Oe7WWpmaZS3D3

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s