Hogyan látják a magyarokat a svédek?

Döbbenetes belegondolni, hogy néha egy „avatatlan, külföldi szem” mennyivel találóbban tud összefoglalni bennünket, magyarokat. Ne komplikáljuk túl, csapjunk bele a svédek rólunk alkotott sztereotípiáiba!

Svéd-Magyar

A svédek többsége szerint Magyarország érdekes hely, az ott lakók mindig szerettek harcolni, és többnyire a rossz oldalra álltak. A magyarok a  jég hátán is megélnek és nagyon jól taktikáznak. Ezt az is bizonyítja, hogy az országuk fennmaradt az idők folyamán. Mivel ők nem kifejezetten búslakodtak a nagy skandináv perszonálunió (amikor a még nem önálló állam Norvégia is svéd zászló alatt volt – egészen 1905-ig) megszűnése okán, nem is értik, hogy a magyarok miért szomorkodnak állandóan a területük 2/3-ának az elvesztése miatt.

Malmö-ben sok a magyar, a főutcán lángost is lehet kapni, sőt mi több, van magyar cukrászda is Svédországban. Hmmmm, azok a jó magyaros, fűszeres ételek, nehéz nekik ellenállni.

Komolyabb vizekre evezve, a Magyarországon élő svédek nagy része nehezen boldogul a mi magyar adórendszerünkkel. Pedig azt annak idején eredetileg a svéd adórendszert alapul véve alkották meg… Nem érti szegény, és mire megérti, addigra kitalálunk valami újat. Tipikusan magyar dolog, igaz? Svéd fejjel nehéz megérteni általában azt a szemléletet, amikor valaki eleve azt feltételezi, hogy valaki trükközik és miért nem az átlagpolgárra, hanem az ügyeskedőkre szabják az előírásokat.

Ugyanakkor a svéd fiatalok lelkendezve mesélnek kalandjaikról a Sziget fesztiválon. Visszatérő vendégek, de ahogy fölöttük is múlik az idő, már igényesebb szállodákban laknak. Azért a romkocsmákra meg a szabadulós játékokra kortól függetlenül kíváncsiak és egy jó budapesti legénybúcsút sem vetnek meg.

Mindenképpen egy érdekes ország, érdekes kultúrával. S mi magyarok, akik olyan büszkék vagyunk nemzetközileg is ismert nagyjainkra, talán mi is másképp nézünk a svédekre, ha tudjuk, hogy Linné, Celsius, Nobel, Strindberg, Lindgren, Bergman, Lagerlöf is svédhonból tették a dolgukat. S akkor még nem is említettük az ABBA-t, a Roxette-et, Björn Borgot, s másokat akik napjainkban öregbítették a svédek hírnevét. Végül, de messze nem utolsósorban: volt valaki, akinek az életébe került, hogy 10 ezernyi magyar zsidó ember életét mentse: Raoul Wallenberg.

Nos, van kedvetek tanulni tőlük? Ajánljuk nektek az alábbi, nem véletlenül sikeres könyvet a svéd életérzésről.

lagom-sved-eletstilus

És svédül tanulni szeretnétek a Privattimer-től? Addig is gyertek el ingyenes demó óráink egyikére, ahol megmutatjuk, mi hogyan tanítunk.

Soron következő demók időpontjai:

Szeptember 21., péntek 18:30

Szeptember 22., szombat 9:00

Szeptember 24., hétfő 19:00

Mennyibe kerül?

* Az online tájékoztató óra ingyenes, nem képezi a tanfolyam részét és nem kötelez semmire.

Milyen eszköz kell hozzá?

* Csak jó internet kell hozzá!

* Ülj le a számítógép elé és csatlakozz!

Mi a tájékoztató óra lényege?

* Megismerheted a Privattimer oktatási módszerét.

 * Keresztülmegyünk a szükséges technikai infókon.

* ÁR-IDŐ kalkulációt végzünk: Mennyibe kerül a kurzusod? Mennyi idő alatt milyen szintre tudsz eljutni az adott nyelvből?

 * Kipróbálhatod az órai tananyagot.

Hogy tudok jelentkezni?  Töltsd ki a jelentkezési lapot itt:
https://goo.gl/forms/RYm7Oe7WWpmaZS3D3

Legközelebbi bejegyzésünkben a dánok fejébe pillantunk majd bele egy kicsit. Tartsatok velünk!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s