Mi magyarok – dán szemüvegen át

Ekkor:

Dánia? Lego, dán design, dán korona, Andersen, Tuborg, Carlsberg!  A magas színvonalú oktatás és a nyugodt életkörülmények miatt régóta vonzó célpont sokaknak az északi ország. Számos magyar él itt és többségük jómódú, sikeres ember. Aggódni nincs miért, a hivatalokban előzékenyek, a rendszer kiszámítható és korrekt, államadósság semmi, nullás költségvetés, komolyak a jóléti kiadások. Talán a dán állattartás a titok nyitja, mert arra nagyon büszkék, ki tudja?

dan zaszlos elefant

Érdekes azonban a dánok hozzáállása a bevándorlókhoz. Eleinte szívesen fogadták őket, abban hittek, hogy kell a vérfrissítés. Aztán kiderült, hogy a külföldiek egymással házasodnak. A népességcsökkenés ugyan megállt, de csak azért mert az arányok eltolódtak és azért, mert divat lett a beültetés és emiatt sok dán iker születik. A bevándorlókkal kapcsolatban ma már vegyes a kép. A többség továbbra is kedves, befogadó az idegenekkel, de sokan már a túl toleráns politika megváltoztatását követelik. Főleg azért, mert Dániában ugyan óriási az elvonás mértéke, de rendkívül nagyok a szociális juttatások is és többen ezekkel visszaélnek.

A multikulti kerékpárfővárosban, Koppenhágában, a tornász válogatottat is magyarok segítik és rengeteg magyar fiatal tanul a dán főváros iskoláiban. A dánok szerint a magyar edzők a legtöbb sportban jók. A sportolóink szintén, ahhoz képest, hogy milyen kis országunk van. Mindemellett a dán sportolók is szívesen jönnek Magyarországra  edzőtáborozni. Nagyjából Puskás az egyetlen híres magyar, akit ismernek. Tisztában vannak azzal is, hogy jobbak vagyunk kézilabdában, mint fociban…akár csak a dánok.

Mi jó még „a világ legboldogabb országában”? Ritka a bűncselekmény és a tömegközlekedés is nagyon jól kiépített. A dánok mindig fizetnek minden országban parkolási díjat, nem bliccelnek. A koppenhágaiak 30-40%-a biciklivel jár dolgozni, ha esik, ha fúj. Viszont nem lopják el a bicikliket, akkor sem, ha a tulajdonos nem zárja le, nem divat ez a dánoknál arrafelé.

Az előző sorokat olvasva nem meglepő, hogy a dánok magukat sokkal toleránsabbnak és becsületesebbnek tartják a magyaroknál. Többségük szorgalmasnak és jó munkaerőnek jellemzi az országban dolgozó magyarokat. Szerencsére nincs olyan rossz hírnevünk, mint több más nemzetnek, egyelőre. Egyébként magyarok? Hát gulyás, Budapest, Puskás, szép nők, kézilabda! Tetszőleges sorrendben.

Ha szeretnél beleszippantani a titkukba, akkor javaslom az alábbi bestsellert a dán életérzésről illetve gyereknevelésről:

Hygge_a dan eleterzes

gyerekneveles-dan-modra

Tanulj nyelveket online tanfolyamainkon, elő tanári kapcsolattal az online tantermeinkben‼️ Jelentkezz ingyenes online tájékoztató óránkra, ha norvég, svéd, angol, vagy német nyelvtanuláson töröd a fejed! 😉

Soron következő tájékoztató órák időpontja:

🎧Október 27., szombat 9:00
📶Október 29., hétfő 19:00

Hol van a tájékoztató óra?
➡️ Hát még szép, hogy online!

Mennyibe kerül?
➡️ Az online tájékoztató óra ingyenes, nem képezi a tanfolyam részét és nem kötelez semmire.

Milyen eszköz kell hozzá?
➡️ Éppen ez a jó benne, csak jó internet kell hozzá! Ülj le a számítógép elé és csatlakozz!

Mi a tájékoztató óra lényege?
➡️ Megismerheted a Privattimer oktatási módszerét.
➡️ Keresztülmegyünk a szükséges technikai infókon.
➡️ ÁR-IDŐ kalkulációt végzünk: Mennyibe kerül a kurzusod? Mennyi idő alatt milyen szintre tudsz eljutni az adott nyelvből?
➡️ Kipróbálhatod az órai tananyagot.

Hogy tudok jelentkezni?
➡️ Töltsd ki a jelentkezési lapot itt:
https://goo.gl/forms/RYm7Oe7WWpmaZS3D3

⚠️ Ha egyik időpont sem felel meg neked, a jelentkezési lapon megadott elérhetőségeken felvesszük veled a kapcsolatot és találunk másik időpontot!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s