Vajon az unokád fog még tudni magyarul?

Ekkor:

Ha vágysz rá és hajlandó vagy tenni is érte, akkor érdemes tovább olvasnod.

A válasz röviden: ha a gyermeked megtanul olvasni és írni is magyarul, akkor az unokád is fog majd tudni magyarul. A hosszabb válasz is nagyon érdekes és felfedi a misztikumot, hogy miért is.

kids7

Szerencsésebb esetben, a napi szintű magyar nyelvhasználatot, a szülők beszédét, filmet vagy akár az esti mesét elsősorban hallani szokták csak a külföldön élő, akár általános iskolás, akár középiskolás korú, gyerekek. Azonban vegyes házasságokban élő szülők beszámolójaiból tudjuk, hogy számukra a heti pár óra (!!!) magyar beszéd is kész luxusnak számít. Mit tehetnek ezek a családok?

„Sokszor nem értek, miért is van a mommy és a daddy szemében az a faraway look, amikor gypsey muszikát hall.” Ez és ehhez hasonló vegyes nyelvű mondatok mindennaposak a külföldön nevelkedett, magyar hátterű gyerekek szájából. Azonban tudatos és kitartó munkával, a magyar nyelv- és kultúra szívből jövő megszerettetésével és nyitott, izgalmas beszélgetésekkel a mondat talán így hangozhatna: „Szokszor nem értem, hogy miért is mereng édesanyám és édesapám a messzibe, amikor cigányzenét hallgat.”

A vágyott siker kulcsa határozottan a hétköznapi rutinokban keresendő. Azokban a mindennapi apró trükkökben, amivel egy zsúfolt napba beilleszthető az olvasás- és írás gyakoroltatása, természetesen magyarul. Amikor ugyanis olvasásra kerül a sor, sokkal jobban oda kell figyelni egy gyereknek a szöveg befogadására: összehangolni a szemet az aggyal, az ujjat a szemmel. Akár egyetlen ismeretlen szó is könnyen kizökkentheti a gyermeket, mivel olvasni tudni és érteni is, hogy mit olvasunk, két külön dolog. Különösen egy külföldön élő magyar család gyermeke számára.

Íme pár apró trükk, Kedves Lelkes és Kitartó Szülő, amikkel észrevétlenül lehet becsempészni a magyar tanulást a gyermekek mindennapi életébe:

  • Talán a legfontosabbak a magyar kortársak, barátok. Szervezzetek aktívan közös játszós, mozizós, főzös, túrázós programokat más magyar családokkal! Amilyen nyelven játszik egy gyerek, az válhat csak anyanyelvévé, akárhol is él a világban.
  • Főzzetek együtt a mindennapokban és bízd meg a lurkót, hogy ő olvassa fel a receptet és értelmezze is egyben! Bátorítsd, hogy kérdezzen, ha valamelyik szót nem érti! Az ismeretlen szavakat körbemagyarázva növelheted gyermeked szókincsét. A finom ebéd vagy süti pedig a jutalom a fáradozásaiért.
  • Ha vannak a közeletekben magyar programok, mutasd meg neki és kérdezd meg, hogy van-e kedve elmenni! Hívjatok meg magyar barátokat is, akikkel közösen elmehettek!
  • Kamaszkorú gyermekedet bíztasd, hogy vállaljon környékbeli magyar családoknál, csak ha persze vannak ilyenek, kisebb gyerekekre felvigyázást. Kiváló adok-kapok lehetőség mindkét fél számára. Nem született még kamasz, akit egy kis zsebpénz kereseti lehetőség ne motivált volna, de trükkösen ezt magyarul beszélve és olvasva érheti csak el…mert egy kicsi gyereknek még fel kell olvasni a mesét, nem igaz?
  • Családi körben lehet olyat csinálni, hogy körbejáratjátok a könyvet és mindenki felolvas belőle egy-két bekezdést. Mindenki jobban figyel a másikra, bizonyíthat, dícsérhet, motiválhat. A közös olvasás élménye felér a közös családi zenélés élményével.
  • Nézzetek köszösen magyar meséket és filmeket magyar hanggal és felirattal és ha kell, állítsátok meg, hogy megbeszéljétek az ismeretlen szavakat! Ha gyermeked elbizonytalanodik, a felirat mindig segítségére lesz és észre sem fogja venni, hogy tulajdonképpen olvas. Higgye csak nyugodtan, hogy „csak a kedvenc meséjét vagy filmjét nézi”.
  • Ha több gyerek van a családban, bízd meg a nagyobbat, hogy olvasson fel a testvérének! Felolvasás közben mindenki jobban odafigyel arra, hogy értelmezze a történetet és jobban érthetővé tegye. Két legyet is üthetsz egy csapásra, a nagyobbiknak fejlődik az olvasásértése, hangsúlyozása és előadásmódja, a kisebbet pedig szórakoztatja, lefoglalja egy időre. 😊

A további trükköket a fantáziátokra bízom, Kedves Kreatív Szülők!

Mi a Privattimernél, a Hétvégi Magyar Iskolánkban (részletek: https://www.hetvegimagyariskola.com/) minden tőlünk telhető trükköt bevetünk, mert leghőbb vágyunk, hogy az unokáink és az unokáitok is beszéljenek majd magyarul. 2020.szeptemberétől indítunk csoportokat 6 különböző szinten, ahová (egyelőre) európai országokból várjuk a külföldön élő 10-19 éves, magyar hátterű gyerekek jelentkezését.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s