Országváltás gyermekfejjel – krízis vagy kihívás?

Ekkor:

Vajon mi zajlik le a gyermekek elméjében és lelkében egy országváltásos élethelyzetben? Bizsergő izgalom? Szorongás? Kaland? Kihívás? Veszteség? Nyereség?  Krízis? Mitől függ, hogy melyik gyermek hogyan éli meg az eseményeket és hogyan reagál az adott élethelyzetre? Vajon mi, felnőttek, tisztában vagyunk a gyermekünkre nehezedő nyelvi, szociális és lelki beilleszkedés nehézségeivel? Mit tehetünk, hogy pont ők ne vesszenek el az “új életet kezdünk külföldön” folyamatban?

Érthető módon, talán a kezdeti, játékos óvodásévekben a legkönnyebb a pindúrabbak számára a kiköltözés kulturális- és nyelvi szempontból. Gondtalanabb az ismerkedés, befodagó szivacs az agy és tulajdonképpen ott jó, ahol a szülők vannak, a többi majd relatíve stresszmentesen jön magától a mindennapi játék során.

Ha viszont úgy költöztetek külföldre, hogy gyermeked már beszél magyarul, járt óvodába, esetleg iskolába (3-10 éves kor között), akkor különösen fontos, hogy ne hagyjátok elveszni a már meglévő ismereteket és ápoljátok közösen a magyar nyelvet. Egy gyermeked számára ismeretlen országban, amely az övétől eltérő nyelvet beszél, önbizalmat meríthet abból, ha egy nyelven, az anyanyelvén, már fel tudja dolgozni magában a különböző helyzeteket. Éppen ezért az új, helyi nyelv tanulása közben nem szabad megfeledkezni a régiről sem! Az anyanyelv a mankó, a kapaszkodó a világhoz.

Azonban minél idősebb és érettebb a gyermeked (10-18 éves kor között), annál tudatosabban, mélyebben és összetettebben éli meg a nyelvi- és kulturális közege tartós «feje tetejére állását». Kötődése a magyar rokonokhoz, barátokhoz, szomszédokhoz, programokhoz, időjáráshoz, ünnepekhez vagy helyekhez sokkal erősebb. Robbanhatnak a hormonok, intenzívebbek az érzések, a veszteség megélése sokkal mélyebb és nincs mindig megegyezés abban, ahogyan a szülő és a gyermeke látják a világot. Már élénkebben emlékszik, vágyakozhat haza, egyszóval tudja, hogy mit veszít. Ezzel szemben a másik oldalon, ott a kalandvágy, az izgalom, az új barátok lehetősége és a bizonyítási vágy. A kamaszkor az anyaországban az anyanyelven megélve is kellően kihívásos, pláne megspékelve ezt egy kis külföldi kalanddal.

Ideális esetben a szülők mindezekkel tisztában vannak, figyelnek a folyamatokra és átérzik, hogy gyermeküket micsoda összetett hatások érik és segítenek neki megküzdeni a nagy ismeretlennel. A valóság azonban sok esetben árnyaltabb képet mutat. A szülők – teljesen logikus és érthető módon – az új élet anyagi és fizikális megteremtésével vannak elfoglalva. Ők maguk is fejtegetik még a kulturális kódokat az új munkahelyen és szomszédokkal, az egész napos munka után fáradtan esnek be a nyelviskolába, intézik a hivatalos ügyeket, sokszor értetlenkednek és feszültek. Továbbá szülőként nagyon nehéz megélni a tisztelet és hozzáértés érzésének szinte teljes elvesztését akkor, amikor rádöbbennek, hogy a gyerekük legegyszerűbb iskolai házi feladatában sem tudnak segíteni a saját nyelvi- és kulturalis hiányosságaik miatt. Az egész helyzet egy évekig tartó, hosszú folyamat és kölcsönös türelmet igényel, mire a család minden tagja kijelentheti az új országban, hogy “Értem, boldogulok, menni fog önállóan!”

A Privattimer Online Leckeklubban pontosan az ebben az élethelyzetben lévő gyerekeknek szeretnénk segíteni. Célunk (egyelőre csak Norvégiában) a 6-18 éves magyar fiatalok norvégiai iskolai házi feladataiban magyar nyelvű segítség és magyarázat nyújtása, és ezáltal a diákok minél sikeresebb beilleszkedésének elősegítése az új norvég életükbe, a norvég iskolarendszerbe. Hatékonyan támogatjuk a norvég iskolai házi feladat elkészítését, egyénreszabott formában, minden tantárgyban. Ha kell, akkor tudásrendezünk, hiánypótlunk és korrepetálunk.

Online leksehjelp

Bővebben: https://sites.google.com/view/privattimeronlineleksehjelp/privattimer-online-leksehjelp

Rendszeresen tartunk ingyenes online tájékoztatót az Online Leckeklubbot érintő technikai és szervezésbeli dolgokkal kapcsolatban. Minden gyakorlati tudnivalókkal és tanmenettel kapcsolatos kérdést megvitatunk.

  1. augusztus 29. (szombat), 12:00

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s