A titok, ahogyan a gyerekek tanulnak idegen nyelveket

Ekkor:

Lépjetek bele képzeletben egy ovis nyelvtanuló cipőjébe és érezzétek, milyen kényelmes! Hátha csippenthettek ti is a gyermeki bölcsességből a saját nyelvtanulásotokhoz.

Számtalanszor megkaptuk már a következő kérdést külföldön élő- és dolgozó felnőtt diákjainktól:

“A gyerekem 3-4 hónap után mindent ért és folyékonyan karattyol az oviban. Mégis hogyan csinálják ezt? Én évek óta izzadok a nyelvtanulással és alig merek megszólalni. Segítsetek!”

Jó pár módszer létezik a felnőttek hatékony nyelvtanulására. Egy azonban mindegyikben alap. Mi, felnőttek, kategóriákban és szabályokban gondolkodunk, nyelvtani struktúrákhoz ragaszkodunk, kötelességeink között mágikusan balaszírozunk, állandó időhiányban szenvedünk, néha kényszerből tanulunk. Ezek egyike sem túlságosan kedvez a sikeres nyelvtanulásnak.

Agyunk és nyelvtanulási jellemzőink azonban a gyermeki aggyal össze nem hasonlítható. Hogy mik is az alapvető különbségek?  Ők “szivacs üzemmódban” utánoznak mindent, amit hallanak és rendkívül fogékonyak a nyelvre születésüktől fogva. Szupermotiváltak, hiszen meg akarják értetni magukat azokkal, akik számukra fontosak. Gondoljatok bele, egy óvodás gyermek napi 8 órában nem csak óvodában, hanem  “nyelvtanfolyamon” is van! Az adott idegen nyelvet, amibe ő belecsöppent, az alapoktól, dalolgatva, együtt játsszva, könnyedén sajátíthatja el. Senki sem sürgeti, mindenki lassan és türelmesen beszél hozzá. A gyerekek nem gondolkodnak még nyelvtani fogalmakban, nyelvi struktúrákban. Nem foglalkoznak a múlttal és a jövővel, a jelenben élnek. Élvezik a nyelvelsajátítás minden pillanatát, utánzós játéknak fogják fel. Dalolnak, mondókáznak, táncolnak az idegen nyelven.  Élvezik az arcmimikát, figyelik az intonációt, nagyra nyitják a fülüket és a szájukat és a hibázás félelme nélkül csak beszélnek és beszélnek. Az olvasás és az írás nem vonja el a figyelmüket, csakis a hallgatásra koncentrálnak, majd a beszédre…és nem utolsó sorban rengeteg idejük és türelmük van nyelvet tanulni. Aztán egyszer csak a szivacs meggyűlik sok okossággal és magukat kifacsarva produkálnak olyat, amiktől a szülők álla legtöbbször csak leesik. Hát így!

Mi a Privattimernél azt gondoljuk, hogy a felnőttek nyelvtanulási élménye, ha nem is lehet gyermeki, de kerüljön minél közelebb a gyermeki agy játékosságához és adjon hasonló sikerélményeket a végeredmény!

Próbáld ki milyen az igazi Privattimer-élmény élő, interaktív videókapcsolattal tanár és diák között! Vegyél részt Te is az INGYENES ONLINE DEMÓ óránkon és képet kapsz arról, hogy hogyan tanulhatsz norvégot, németet, angolt, dánt és svédet velünk az interneten keresztül! Jelentkezz itt!
A demón bemutatunk Neked egy részletes kurzustervet, illetve megismerheted az új, 2017-es akcióinkat, kurzusdíjainkat is! Leteszteljük a számítógépedet, valamint ingyenes szintmérőn is áteshetsz!

Hogy mikor?

ápr. 28. péntek 18:00

máj. 3. szerda 10:00

máj. 5. péntek 18:00

Ajándékozz tudást egész évben bármikor! Érdeklődj ajándékutalványainkról: office@privattimer.net!

gift-card-pt-logoval

Hozzászólás